In 10 stappen de baan die echt bij je past

Young professionals worstelen nogal eens met het vinden van de baan die echt bij hen past. Eenmaal afgestudeerd heb je een bepaalde verwachting van een organisatie of functie, maar het blijft vaak bij een beeld dat niet overeenkomt met de werkelijkheid. De praktijk moet dan uitwijzen of er daadwerkelijk een match is met de organisatie en branche. Veel afgestudeerde zijn erg teleurgesteld wanneer ze aan hun droombaan beginnen. Uiteindelijk hebben ze het gevoel dat het toch niet helemaal bij ze past. Maar wat moet je dan? Hierbij 10 stappen voor het vinden van jouw ideale baan.

1. Onderzoek wat je leuk vindt

De meeste mensen werken gemiddeld 48.000 uur in hun leven. Dat is nogal veel als je het mij vraagt. Spendeer deze werkuren daarom niet met een baan die niet goed bij je past en waar je geen plezier in hebt. Je kunt wel het meeste geld verdienen, de mooiste auto mogen rijden of bij een grote functie hebben bij een multinational. Het gaat uiteindelijk over 48.000 uur in je leven. Vraag jezelf eens af of je dan wel op de goede plek zit. Waar krijg je wel energie van? Waar zou je voor een lange tijd mee bezig willen zijn? En wat vind jij belangrijk binnen een bedrijf?

2. Bedenk wat jouw kwaliteiten en competenties zijn

Je moet je natuurlijk ook afvragen wat nou jouw kwaliteiten en competenties zijn. In de meeste gevallen komen deze overeen met de functies die je leuk vind. Waarvoor doen mensen beroep op jou? Waarover weet je veel? En wat heb je nou echt goed onder de knie?

3. Ga na wat jouw drijfveren zijn

Wat drijft jou om in actie te komen? Oftewel, wat zijn belangrijke aspecten die een bedrijf volgens jou moet hebben en wat moet een werkgever jou bieden? Denk hierbij aan het salaris, collega’s, werktijden, vergoedingen en locatie.

4. Sta stil bij de waarden die voor jou belangrijk zijn

Denk bijvoorbeeld aan vrijheid, zekerheid en betrokkenheid. Welke waarden van een bedrijf geven jou een goed gevoel?

5. Bedenk in wat voor soort arbeidsomstandigheden jij het beste tot je recht komt

Werk je graag in een rustige kantoorruimte? Of toch liever in een kantoortuin met muziek en gezelligheid? Bij voorkeur in een teamverband of heb je liever een werkplek voor jezelf zodat je zelfstandig kunt werken. Misschien werk je liever thuis of in een koffietentje. Ga na wat voor jou de beste arbeidsomstandigheden zijn.

6. Maak een profiel van jouw droombaan

Beschrijf hoe jouw ideale baan eruit ziet. Denk hierbij ook aan het onmogelijke. De ideale baan heeft misschien niet al deze factoren, maar de kans is groot dat jij de baan vind die hier heel goed bij aansluit. Bedenk hierbij goed of je een bepaalde factor eventueel kan missen als de rest van het plaatje wel helemaal klopt. Zo niet, blijf verder zoeken.

7. Stel een lijst met organisaties en bijbehorende functies samen

Zoek organisaties en functies die jou aanspreken en meer over zou willen weten. Je zou eventueel vragen kunnen mailen of de mogelijkheden telefonisch kunnen bespreken. Zo breng je in kaart waar jouw interesses in bedrijven liggen en wordt het al snel duidelijk wat je uiteindelijke droombaan is.

8. Leg je lijst voor aan mensen in jouw omgeving

Vraag mensen in jouw omgeving of zij misschien mensen kennen die bij deze bedrijven werkzaam zijn. Indien dit het geval is vraag hen of zij bereid zijn jou bij die persoon te introduceren. Daarnaast kennen de mensen in jouw omgeving misschien wel meer bedrijven in deze branche of functie waarvan jij nog niks af wist. Zo kom je bij nieuwe inzichten.

9. Ga met verschillende personen in de bedrijven gesprekken aan

Ga in gesprek met meerdere personen van de bedrijven om meer te weten te komen over het bedrijf en de eventuele mogelijkheden. Dit zijn geen sollicitatiegesprekken, maar oriëntatie gesprekken. het is de bedoeling dat je hierdoor kan achterhalen of jij jezelf daar ziet werken en om alvast een goede indruk achter te laten.

10. De sollicitatie

Wanneer je voldoende oriëntatie gesprekken hebt gehad zul je zien dat het steeds duidelijker wordt wat voor soort werk en welke organisaties wel of niet bij jou passen. Wanneer je zeker weet dat je de organisatie en baan gevonden hebt, maak er dan werk van!