Je hebt een gehoorbeschadiging én een baan

Je bent iemand met een gehoorbeschadiging. Dit kan natuurlijk op zich al heel erg lastig zijn. Waar veel mensen echter niet aan denken, is het feit dat werken met een gehoorbeschadiging vaak een hele opgave kan zijn. In dit artikel geven wij een aantal tips en tricks om hier goed mee om te gaan.

Slecht gehoor op de werkvloer

Er zijn natuurlijk ondenkbaar veel verschillende beroepen en taakomschrijvingen op de werkvloer. Voor sommige beroepen hoeft een gehoorbeschadiging geen probleem te zijn. Echter zijn er helaas ook veel beroepen waar een gehoorbeschadiging een echte handicap kan zijn. Voor deze beroepen is het handig een aantal tips tot je te nemen;

  • Praat over je gehoor. Het is voor een werkgever en/of werknemer(s) vaak niet van de buitenkant te zien of jij een gehoorbeschadiging heb. Laat het weten en schaam je vooral niet. Vaak kan je samen tot een goede oplossing komen.
  • Gebruik je andere zintuigen. Denk hierbij aan je ogen. Kijk goed hoe mensen communiceren. Een emotie is vaak goed af te lezen aan iemands gezicht. Is iemand tevreden? Boos? Teleurgesteld?. Kijk iemand goed aan bij het communiceren, om zo veel mogelijk informatie op te vangen.
  • Zoek hulp van een professional. Deze mensen hebben natuurlijk de beste tips en tricks voor mensen met een gehoorbeschadiging op de werkvloer. Hierover lees je hieronder meer.

Bezoek een professional

Het is nooit een slecht idee om een professioneel op te zoeken als je last hebt van een slecht gehoor. Je kunt hiervoor natuurlijk terecht bij een audicien, welke je persoonlijke aandacht en tips kan geven. Ook kan deze je uiteraard een gehoortoestel aanbevelen. In sommige gevallen wordt deze zelfs gedekt door de verzekering! Naast een audicien, is een online gehoortest een zeer goed alternatief. Als je bijvoorbeeld weinig tijd hebt (je bent immers hard aan het werk), kan een online gehoortest een uitkomst zijn om je gehoor te testen. Komt uit de test dat je gehoor minder is dan gemiddeld, dan kan je alsnog een audicien bezoeken, of een gesprek met je werknemers en/of werkgever inplannen.

Wees blij met jezelf!

Wat het aller belangrijkste is, is het feit dat een gehoorbeschadiging niet iets is waar je je voor hoeft te schamen. Iedereen is uniek en iedereen heeft nou eenmaal mankementen. Accepteer je “zwaktes” en probeer de beste oplossing te zoeken. Je staat nooit buitenspel, onthoud dat goed!