De huidige arbeidsmarkt bestaat grotendeels uit Generatie Z en Millennials. Waarin verschillen deze generaties met elkaar? En wat hebben zij met elkaar gemeen? Motivaction heeft met YoungCapital onderzoek gedaan naar de verschillen en overeenkomsten tussen de generaties. Millennials zijn geboren tussen 1980 en 1995 geboren. Z’ers zijn tussen 1995 en 2010 geboren.
Droombaan
Generatie Z droomt meer dan Millennials, luidt uit het onderzoek van Motivaction. Zo is de droombaan van sommige Z’ers: rockster, paardentochten organiseren in het buitenland en musical ster. Vaak zijn het creatieve banen dan bij Millennials. Op de vraag: “wat is jouw droombaan?” heeft maar liefst 45% geen antwoord. Terwijl bij Z’ers 20% geen antwoord heeft. Millennials hebben realistischere droombanen. Zo zouden sommige Millennials graag werken in een hondenhotel of als sportinstructeur.
Verschillen en overeenkomsten in een baan
Er zijn een aantal verschillen aan de eisen die Z’ers en Millennials stellen aan een baan, maar er zijn ook overeenkomsten. Zekerheid is voor beide generaties ontzettend belangrijk in een baan, maar waar komt de behoefte aan zekerheid vandaan? Zowel Generatie Z als Millennials zijn opgegroeid met de naweeën van de economische crisis in 2010. Garantie is nodig om de huur of hypotheek te betalen en te kunnen sparen voor de toekomst. Mocht er nog een crisis komen, hebben ze een reserve waar ze op terug kunnen vallen. Welke aspecten nog meer hoog in het vaandel staan, zijn: leuke collega’s, werkplezier en zelfontwikkeling.
Er zijn ook verschillen in de behoeften en wensen voor een baan. Zo vinden Millennials het belangrijk dat hun baan in de buurt van hun woonplaats ligt. Ook hechten zij meer waarde aan vrijheid. Z’ers vinden het daarentegen geen probleem om te verhuizen voor hun (droom)baan. Generatie Z vindt het belangrijk om geld te verdienen. Veel geld. Ook status is belangrijk voor de jongste generatie.
Overeenkomsten
Er zijn redelijk wat overeenkomsten tussen de twee generaties. Waar ze het absoluut over eens zijn, is dat mannen en vrouwen hetzelfde zouden moeten verdienen. Zo luidt: “de tijd van ongelijke beloningen tussen mannen en vrouwen is voorbij”. Ook zijn de twee generaties het eens dat diversiteit geaccepteerd moet worden op de werkvloer.